Muntele, dragostea mea

Blog

Bulbuci de munte "trandafir de munte"

Posted on April 11, 2013 at 12:10 PM

Pasind spre inaltimi, intalnim o alta planta rara. Galbenul ei atrage atentia inca de departe iar forma sferica a florii ne aduce aminte de trandafir. Un trandafir pe crestele muntilor? Da...

 

Trollius europaeus, (familia Ranunculaceae), asa este denumirea latineasca, atinge o inaltime de 20-60 cm cu frunze palmat sectate si creste numai in etajul subalpin si alpin. Face o singura floare cu pana la 15 petale care se acopera una pe alta, formand o floare globuloasa. Remarcabil este numarul de foliculi liberi din centrul florii. Parfumul ei deosebit ( o floare atat de mica si emana atata parfum!) dar si aspectul ei deosebit, au adus-o in pragul extinctiei, fiind trecuta pe lista rosie a plantelor pe cale de disparitie. Motivul? Arealul restrans, pasunatul, culesul nechibzuit...caci infloreste in mai-iunie.

 

Planta este compusa dintr-un rizom care are rol de stocare de elemente nutritive si la suprafata aparand mugurii prin care se inmulteste. Deasupra rizomului se afla o rozeta de frunze amintind prin forma lor de Geranium, de forma unei maini, pe partea superioara fiind verde inchis, pe partea inferioara verde deschis.

 

O sfera este floarea...oare cum se polenizeaza? Sus, are numai un mic "orificiu" care lasa sa intre numai anumite insecte mici si musculite. Insectele zburatoare din genul Chiastochaeta isi depun ouale in ovarul florii, iar unele larve devin hrana semintelor in crestere De fapt, se mananca unii pe altii...larvele se hranesc din seminte si semintele din larve...rezulta un compromis acceptat de ambele specii... Prin multe trebuie sa mai treaca aceasta mica minune de floare pentru a supravietui in timp...Odata aparute semintele, ele se imprastie cu ajutorul vantului, fiind necesara "expunerea" la frig si intuneric, ambele conditii simultan, ceea ce iarna ofera din belsug acolo sus pe crestele muntilor.

 

Ajungand pana la altitudini de 3000 de metri, planta are nevoie de un pamant care sa fie bogat si permanent umed.

Fiind otravitor, era folosit impotriva scorbutului. Otravitor e un fel de a spune, caci este utilizat in medicina...in probleme de dragoste...

 

A fost aleasa "planta anului" in 1995.


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments