Muntele, dragostea mea

Blog

view:  full / summary

Gradina Botanica Bucuresti, un cosmar pentru fotografi

Posted on July 26, 2017 at 5:45 AM Comments comments (0)
Gradina Botanica Bucuresti, un cosmar pentru fotografi Dupa toata ploaia de ieri, am zis sa ies la pozat si unde era mai nimerit daca nu acolo unde dorea subiectul? Am ramas amandoi cu ideea sa mergem in locul mai sus amintit. Cand sa intram pe poarta, vedem ca au scumpit biletele, 7 lei, pt copii tot 2 lei. Nu ar fi fost asta problema dar doamna de la casa, cu ochi mari vede aparatul de fotografiat agatat la gat si ,,subiectul" altfel imbracat decat era ea obisnuita. --Dar unde mergeti asa? Nu aveti voie sa fotografiati. - Platim bilet, intram, nu cad pomii daca facem poze si nici nu stricam ceva... - Ba aveti voie sa fotografiati dar doar daca platiti taxa foto, ca deh, sedintele profesionale se platesc. - Asa...deci taxa foto...cu ce ocazie, de unde stiti dvs care sunt profesionisti si care nu? - Pai aveti aparat si ,,subiectul" e imbracat deosebit. - HM...nu suntem profesionisti, doar de weekend asa , cu, se zice. Si in baza carei norme de aplicare ati constatat dvs ca suntem profesionisti? Dupa ceva parlamentari, ne trimite la administratie. - Sarut mana , doamna, doamna director este? Avem si noi o problema. Ii explic pe scurt care este. Doamna administrator, mai amabila decat cea de la poarta , imi explica faptul ca da...si nu mai scriu mai departe ca sa nu copiez dialogul de mai sus. Cand vad eu ca nu te intelegi cu dansa, ma fac si eu al dracului. - Cat e taxa? Bine doamna... - 100 de lei ! - Pffff...si ce ne oferiti de taxa asta? Din moment ce platim taxa, dorim sa ne si oferiti ceva in schimb de banii acestia. Pai la Resedinta lui Tepes in centru imi cere 25 si dvs 100 ? Deci ce ne oferiti? Daca tot platim taxa, ceea ce inseamna ca platim serviciile, dorim asa: sa ne puneti soarele unde vreau eu, sa am lumina dorita, din locul si intensitatea dorita de mine, in acelasi timp doresc sa scufund ,,subiectul" in apa din sera cu nuferii de Amazon (pentru ca stiu ca e acces restrictionat). Daca tot platesc taxa, vreau ABSOLUT TOATE DORINTELE INDEPLINITE :) Deci aveti grija cam si cum va plimbati prin Gradina Botanica si cam cu ce fotografiati ca va puteti trezi cu paznicii sa aveti probleme ca imortalizati frumosul. Au camere de de luat vederi, chestii. Si daca vreodata aveti ocazia sa pozati pentru Gradina , cereti preturi nesimtite pozelor, asa cum cere si Gradina. Eu le voi face plangere, este imposibil sa fiu tinut la poarta si tratat ca un infractor pe baza creierului inexistent al portaresei.

Despre www.pxlshot.ro

Posted on May 19, 2017 at 9:10 AM

Hai sa va spun experienta mea cu site-ul descris in titlu www.pxlshot.ro


Ma nimeresc eu intr-o zi pe net cautand ceva si gasesc site-ul. Cica ceva gen unde se aduna fotografii amatori si profesionisti. Imi fac un cont si ce sa vezi, dupa cateva postari, incep sa fiu atacat de un moderator pe nume Valcan Nelutzu.


Cica ar fi din Timisoara omul, asa scrie in profilul lui. Incerc sa ii explic omului faptul ca daca am comentat la o poza a fost o critica, de genul cum as crede eu ca ar fi mai bine si alte chestii. In momentul acela am inceput sa fiu atacat de respectivul moderator. Ba sa imi impuna nu stiu ce aberatii intelectuale visate de el noaptea si vorbite ziua, ba sa ii dau raw-ul de la poza sa se convinga el de nu stiu ce. Pe bune? Cine isi da actele casei oricui sa verifice el aberatiile visate de el? Aveti de-a face cu un asa-zis moderator care se crede competent dar nu e in stare sa isi i chipuie cum poti surprinde in acelasi timp un om si o pasare in fotografie.


Si vine cu gogoseli intelectuale de gen ca sa ii dau raw-ul sa se convinga ca el nu crede. Pai bine, mare fotograf ce imi esti, daca tu esti incapabil in foto de ce ii ceri altuia sa iti demonstreze tie ca e cadru normal ? Nu te-ai gandit ca in momentul cand vezi cadrul o sa constati ca esti incapabil?


Pai da, unii nu isi dau seama.


Si incepe sa ma atace pe privat cu mesaje, cu jigniri. Asta pt ca i-am raspuns la un comentariu zeflemitor aberant al dumnealui cum ca ar face bine sa nu isi mai tina aparatul pe auto cand pozeaza inainte sa se lege de lume si l-am trimis la pescuit pe buna dreptate. Prin urmare am fost banat de respectivul. Dupa ceva timp, crezand ca a iesit omul la aer si si-a oxigenat creierul, imi fac din nou cont.


Acelasi moderator, imi vede o poza si e suspicios daca am praduit-o de pe net, poza mea fiind :)) sau...daca sunt eu. Nu l-am bagat in seama am raspuns doar la comentariul pus de el la poza mea.


Ma trezesc cu mesaj privat in care isi continua insultele de data trecuta. Pai nu il bag in seama, ii spun si public in comentariu ca nu vreau sa discut cu el...si iar ma trezesc cu un mesaj privat cu insulte.


Eh...care e problema lui? Nu are poze nicaieri in afara de blogul sau si un cont pe flikr u de odinioara aveau cont fotografii...care au cam disparut de acolo datorita invaziei de lume gen acest moderator. Deci nu are poze nicaieri, tine aparatul pe auto si se da mare guru pe site tinand partea unuia care cea mai buna poza a lui e o carne pe gratar si care spunea ca un hobby e doar ce crede el...deh...pusesem fotografie la acea sectiune si trebuia sa fiu atacat.


Cum am venit si am inceput sa postez, cum a vazut pericolul de a nu mai fi guru pe site. Si mi-a trimis mesaj gen ,,o sa iti fiu impediment pana la capat". Deci acolo este o gasca de unii inchipuiti fotografi care nu suporta concurenta. Altfel nu m-ar fi banat a doua oara. Sper eu odata si odata ca se va gasi unul care sa ii inchida gura acestui moderator impertinent si incapabil, spre bunastarea intelectuala a onestilor fotografi romani.

Soimul

Posted on September 9, 2015 at 4:55 AM Comments comments (0)

Am avut odata un pui de soim, 

Drag si dulce, suflet minunat

Ieseam printre flori, amandoi sa fim

Dar intr-o zi spre cerul albastru a zburat.De atunci il vad mereu zburand,

Rotind in cercuri peste carare

Mi-as dori sa fiu acel vant

Care trece prin aripile tale.Ochiul lui e rece, ca de gheata,

Nu se va intoarce, o stiu...

Il privesc si sufletu-mi ingheata

Sa-mi inabus asa durerea? Nu stiu...

Despre notiunea de ,,nume''

Posted on July 12, 2015 at 9:55 AM Comments comments (0)

Astazi mi-am propus sa va conving sa cititi cate ceva interesant. Ceva stiinta pura

Sper eu ca veti avea rabdarea necesara

 

Inca din antichitate s-a pus problema care este relatia dintre obiecte si numele lor. Cheia problemei consta in hotararea daca denumirile obiectelor au reiesit din natura lucrurilor sau daca denumirile au pornit din interventia directa a omului (nume date de om). Platon, in ,,Kratylos, sau despre corectitudinea cuvintelor’’ dadea o solutie: ,,ar trebui sa fie o forta mai mare decat cea omeneasca care le-a dat obiectelor primele nume’’ Se accentueaza ca si obisnuinta si conventia are un rol. Demokrit, refuza o origine supranaturala a numelor, el isi dovedeste punctual de vedere in care denumirile se bazau pe conventie si obisnuinta: exista cuvinte care denumesc obiecte, care sunt in parte diferite dar si cuvinte care se deosebesc fonetic dar care denumesc acelasi obiect.

 

Ne vom intreba fireste: de ce folosim noi azi denumiri ca de exemplu ,,pisica’’ sau ,,caine’’…denumiri care indica animalul respectiv. Asa le-am auzit noi de la parintii nostri, de la bunici si asa le vor auzi si copiii nostri dar si nepotii. Oare de ce nu putem schimba aceste denumiri cu unele date de noi? O sa aflam pe parcurs…

 

Sub denumirea de ,,NUME’’ se pot intelege multe. ,,Numele este sunet si fum’’ raspundea Faust la intrebarea renumita la lui Gretchen si accentueaza : ,,sentiment este totul’’. Daca invitam pe cineva sa ii spuna copilului pe numele ,,corect, potrivit’’,

atunci dorim sa aflam tocmai acele corelatii, legaturi logice adanci. Numele este ,,o parte a existentei si a sufletului’’ (Th. Mann).Eroul epopeei din Evul Mediu al lui

Wolfram Eschenbach nu avea nume si de aceea pentru el era neimportant atata timp cat stie ca acasa era numit ,,fiul drag, bunul fiu, frumosul fiu’’. Devine persoana adevarata abia atunci cand i se afla numele adevarat ,,Parzival’’. Cine cunoaste numele unui spirit si ,, ii spune pe numele adevarat ‘’ poate sa ii cuprinda fiinta , sa il stapaneasca. Regina basmului castiga putere asupra spiridusului cand ii spune numele, cele 7 vrajitoare din ,,Zigeunerlied’’ (Goethe) sunt blestemate si proscrise cand li se pronunta numele.

 

La baza denumirii de ,,nume’’ stau interpretari contrare, intelesuri si semnificatii diferite. ,,Nume’’ pe de o parte ca in invelis formal al intelesului, la care, printr-o explicare a intelesului se ajunge la semantica, pe de alta parte, ,,nume’’ ca o denumire a unei finite, care se identifica cu ea sin u se ajunge la semantica ci la o relatie, o legatura cu acea fiinta, o intelegere deplina si clara cu un singur inteles. In primul caz vorbim de ,,nomen appelativum’’ si al doilea caz de ,,nomen proprium’’.

Numele si apelativele formeaza vocabularul unei limbi. Ele stau laolalta intr-o relatie reciproca si o delimitare care uneori este foarte grea.

 

O particularitate a numelor proprii consta in felul in care functioneaza. Un apelativ, de exemplu ,,Leu’’ are in sistem un inteles precis, anume: ,,mamifer rapitor, de un anume fel si specie’’. Ceea ce denumeste acest cuvant intr-o propozitie scrisa sau vorbita este motivate de ,,Langue’’

Altfel e problema cand vorbim de nume proprii: un nume de familie ,,Leu’’, relatia sa cu o fiinta, un anume om, este astazi total nemotivata. Intelesul cuvantului ,,animal de prada’’ este neesential, are rol secundar. Cuvantul ,,Leu’’ este de ajuns pentru

IDENTIFICARE fara ca vreun oarecare inteles sa se rasfranga asupra animalului. Daca auzim ca vine cineva nou pe care il cheama ,,Leu’’, credem ca acea persoana este masiva, cu par valvoi si voce groasa, cu o privire aspra care te face sa te simti mic, sa simti frica pana in cel mai ascuns ungher al sufletului tau. Cand intra pe usa, spre surprinderea tuturor, este un omulet mic ,,jumatate de buletin’’, chel si simpatic. De aici rezulta ca numele nu are nicio legatura cu intelesul.

Oameni cu nume gen Ciobotaru, Croitoru, Lacatus pot avea orice alta meserie. Scopul numelui este IDENTIFICAREA nu CARACTERIZAREA. Avem nevoie de nume pentru a scoate in evidenta indivizi sau fenomene din tot ceea ce ne inconjoara. ,,Cine e singur, nu are nevoie de nume, nu este nimeni in jur cu care sa poata fi confundat’’. (Schiller)

 

Denumiri pentru obiecte care exista numai intr-un singur exemplar (soare, luna) nu sunt nume proprii ci apelative. Chiar daca azi stiinta a mai descoperit un soare si o luna in alt sistem, tot apelativ este.

 

Ca Intelesul apelativ mai poate supravietui in nume, o demonstreaza traducerea in si din alte limbi. ,,Schwarzwald’’ -> ,,Black Forest’’, Padurea Neagra’’, ,,Rocky Mountains’’ -> ,,Felsengebirge’’ ,,Muntii Stancosi’’. . La numele de persoane, este imposibil.

 

 

O trecere, o tranzitie de la apelativ la nume propriu este posibila totusi.

La nume de persoane sau de orase ca Berlin, Dresden, nu are nimeni dubii. Dar nume ca ,,Fink’’ (cinteza), ,,rose’’ (trandafir), vorbim pe negandite de nume de pasari si de flori cu toate ca nu e vorba de nume proprii. Exista intr-adevar nume de caine ,,Leo’’.

 

Aceasta tranzitie o observam mai bine la numele noastre, romanesti. Cum spuneam, numele arata o identificare, nu o caracterizare. Totusi…se poate si invers. Unele nume proprii, la inceput nu erau nume proprii, ci porecle, caracterizari. Fireste, rolul unei porecle este de a caracteriza. Mai sus dadeam niste exemple: Ciobotaru, Croitoru, Lacatus, Geambasu, (negustor de cai), Pescaru,Vanatoru si alte asemenea. Lesne de observat, ele indica o meserie sau o deprindere neobisnuita care este caracteristica unei persoane, un dar, un talent. Iar porecla nu are o conotatie negative ci are un sens pozitiv, un fel de supra-nume, o recunoastere a acelei calitati. Numai ca…oamenii aceia aveau la randul lor un nume de familie dar in comunitate erau cunoscuti dupa porecla, nu dupa numele real. Incet, incet, aceste supra-nume au luat locul numelui de familie initial.

 

O particularitate deosebita o reprezinta numele care indica apartenenta. Moldova este regiunea specifica a acestei paricularitati. De fapt, aici explicatia acestornume nu este decat una fizica, extragramaticala, stilul de viata,…si mai pe romaneste si de-a dreptul spus, prostia si incompetenta functionarilor care au facut actele. Se facea recensamant, se faceau acte de proprietate, buletine. Functionarii se duceau prin sate si datorita stilului de viata (barbatii erau ciobani si mergeau cu oile la munte) nu gaseau in sate decat femeile si copiii. Si intrebau un copil pe ulita : ,,Al cui esti tu?’’ Raspuns: ,,A(l) Mariei’’. Fireste, pe mama copilului o chema Maria. ,,Si tie cum itii zice?’’ ,,Vasile’’. Deci ,,Amariei Vasile’’ Si asa treceau in acte.

Numele compuse

 

Majoritatea numelor germanice sau slave sunt formate din mai multe cuvinte, substantive. Aceste nume sunt simboluri sentimental-romantice, metafore care se refera la razboaie, lupte, arme, trairi sufletesti, ceea ce parintii doresc de la copil…si uneori se refera la pace.

Asa avem in germana:

Gothard = göttlicher Kraft (putere dumnezeiasca)

Gotfried = göttlicher Frieden (pace dumnezeiasca)

Berihart = stark wie ein Bär (puternic ca un urs)

Adolf = ad(liger) Wolf (lup nobil)

Wolfgang = gehen wie ein Wolf (mers de lup)

Gerhart = Speer + hart (puterea lancii)

Hiltibrant = Kriegsschwert (sabie de lupta)

Sigfried = siegen + Frieden ( a invinge + pace)

Sigimunt (Sieger + Schützer) (invingator + protector)

Allarik = deasupra tuturor oamenilor

 

In engleza: Shakespeare

 

In slava: Mieczyslaw (slava sabiei)

Boguslaw (slava lui dumnezeu)

 


Noi

Posted on September 25, 2013 at 5:20 PM Comments comments (0)

Flori,

Vise

Si noi...

Petale

Udate

De ploi...

Gradini

Inflorite

Si noi!

Miresme,

Delicate

Pentru noi...

Privim

In tacere

Amandoi...

Vise

Sperante

In doi...

Ploua

Cu flori

Peste noi...

Noapte de iarna

Posted on September 25, 2013 at 5:20 PM Comments comments (0)

Cioburi de ger se desprind

Din inaltimea cerului,

Florile noi nascand

Sclipirea curcubeului.


 

 

Noapte alba, rece,

Cu zgomote ciudate,

Stelele cu farmece

Noptilor plecate.


 

 

S-a schimbat lumina

Padurii asta-seara,

Ciudata-i acuma:

De miere si ceara.


 

 

Tacerea si Luna

Ne apar in cale,

Fiecare cu taina

Sau tainele sale.


 

 

Insa ca intotdeauna

Padurea pare vie,

Ce spune ea intruna

Poate numai Luna stie.

 

 

Primul urlet de lup

Nu-l uiti niciodata:

E iarna si in trup

Si frica deodata.

Doua lacuri

Posted on April 28, 2013 at 4:15 PM Comments comments (0)

Peste padurile nemiscate

Cade stralucirea blanda a lunii

Impletind cu raze fermecate

Povesti din taina lumii. 

Un lup se plimba pe colina

Se uita-n sus la ea in noapte

Parca ar asculta o doina

Ce se-aude incet, cu soapte... 

Sus, inspre bolta cea senina

Aburi se ridica usor in noapte

Inima spune, de ganduri plina

O rugaciune linistita de noapte. 

Pasii il poarta munte peste munte

Si ritmul e acelasi si nu se opreste

Il asteapta in codru, iubirea lui

Doua lacuri, verzi-albastrui... 

Credea ca vor fi ale lui

Si le iubea pe viata

Si sufletul ii era plin

De dragoste si viata! 

Din drum, fericirea i s-a intors speriata

Si groaza-l cuprinse vazand indata

Pamant uscat, erau secate ale lui

Doua lacuri verzi-albastrui... 

Nimic nu a vazut, suflet stins

Nici pe mal macar o floare

A fost un vis si doar un vis

Incolo totul a fost eroare! 

Oriunde era candva plecat

Ii era frica de ceva neasteptat

Ca nu-si va mai vedea iubirea lui,

Cele doua lacuri, verzi-albastrui... 

Pe cararea pribeaga, viata i se frange

Ah, curge o lacrima de sange!

Il mistuia acum un dor nespus

Sa vada lacurile, privindu-le de sus... 

Le va zari de sus, de printre stele

Toata ziua se va uita la ele

Le va pazi, sa nu fie tulburate ale lui

Doua lacuri, verzi-albastrui...

Floarea de colt

Posted on April 11, 2013 at 12:35 PM Comments comments (0)

1) Introducere

Cand placile tectonice au inceput sa se loveasca intre ele, s-au format muntii. Odata cu ei, s-a ridicat si un strat de pamant, care pe varfuri, dateaza inca din perioada aceea, nesuferind schimbari de compozitie prea mari. Ce s-a schimbat, a fost aparitia unor minerale datorata stancilor ridicate spre cer. Odata ridicate, flora a fost supusa unor schimbari de adaptare la acele conditii. Aceste conditii de la peste 1800 de m altitudine, sunt similare cu cele din tundra nordului indepartat, iar la noi poarta denumirea de tundra alpina. Conditiile atmosferice fac viata extrem de grea pentru plante: caldura mare in timpul verii (la suprafata) si frig puternic iarna. In afara de asta, vantul sufla puternic iar radiatiile solare sunt extrem de puternice (stim cu totii ca bronzul de munte dureaza). Plantele au fost obligate sa isi modifice biologia, sa se adapteze. Astfel, in tundra alpina a aparut un anume fel de plante: ierboase, mici, uneori taratoare. La sol ele isi absorb caldura necesara vietii de vara (3 luni/an) si sunt ferite de vantul puternic. Unele plante sunt acoperite de ceara (saxifraga) sau de peri (floarea de colt), cu scopul de a le apara de intemperii. In majoritatea cazurilor, plantele stau grupate, formand mici insulite de specii, ca un mozaic mare pe tot muntele.

 

2) Solul

Solul la aceste inaltimi, este similar nordului indepartat, circumpolar, format din soluri brune eu-mezobazice. Cele de la poalele muntilor au devenit soluri luvice si brun-roscate datorita minereurilor de tot felul, in special fier. Solul de la aceste inaltimi a devenit sarac in elemente nutritive, caci nu avea de unde sa primeasca inapoi aceste nutrimente. Nu chiar sarac, dar incomparabil mai prost decat cele de la campie.

 

3) Despre floarea de colt

O sa trec peste prezentarea de ansamblu si o sa trec direct la subiect. Ea este planta din stepa mongoleza (citeste [/i]tundra alpina[i]) si s-a raspandit in zonele similare, muntii din Europa, Asia si America de Nord. Mai jos de 800 m altitudine, nu o gasim, in parte din cauza padurilor care o ascundeau de lumina, in parte ca mai nou, lumea o poarta la piept sau o pune in tablou...

Ea crescand pe crestele muntilor, uneori pe pajistile alpine, este supusa tuturor intemperiilor. De multe ori o gasim in crapaturile stancilor, pe o bucatica de pamant care nu atinge marimea unui pahar obisnuit. Solul este afanat si pietros, uneori amestecat din cauza ca stanca se crapa datorita diferentelor mari de temperatura dintre zi si noapte, o alta cauza ar fi apa care se prelinge in aceste crapaturi si iarna ingheata (isi mareste volumul) si face stanca friabila. Rezulta un amestec de pamant ciudat, afanat, plin de roca si minerale. Pe aceasta bucatica de pamant, creste floarea de colt. Alta sursa de apa nu are decat ploaia, zapada si roua.

 

Ce este acum deosebit de interesant, este ca planta s-a obisnuit sa nu consume decat foarte putini nutrienti, dar traieste in zone unde orice alta planta ar muri datorita mineralelor asimilate de pamant. Ea nu creste decat pe soluri calcaroase si nici acolo peste tot. Daca nu are calciu, ea creste pipernicita si firava. Calciul din stanca (calcarul) este dizolvat de ploaia care are un PH acid si intra in pamant. Asta nu e tot. Vorbeam de stanci, in afara de calcar (carbonat de calciu CaCo3) ploaia dizolva si piatra, siliciul adica. Bucatica aceea de pamant cat o palma, devine un amestec letal de calcar si acid silicilic. Pe romaneste, in compozitia solului trebuie sa existe neaparat cremene crapata. Floarea de colt traieste in sol calcaros si unde exista acest acid silicilic (nu acid salicilic, aspirina, sa nu cititi gresit)...nu in alta parte.

 

Afland aceste date, am primit seminte de la un amic si m-am pus pe treaba. Acum vine principalul: semintele sunt extrem de mici, intra cam 6-7 intr-o samanta de mac. Foarte usoare, plutesc. Vantul le duce usor, de aceea gasim planta la acele inaltimi in fisuri, pe verticala, locuri extrem de greu de ajuns daca tii la viata ta... Finndca plutesc, ele nu se pot ingropa in sol ci raman la suprafata. Am pus si eu seminte ingropate si nu au incoltit. Exista anumite seminte (ca si la plantele carnivore) care germineaza numai in prezenta luminii. Floarea de colt face parte din acea grupa de plante ale caror seminte germineaza la lumina.

 

Plantele incoltite sunt extrem de firave, mai subtiri decat un fir de par. Acum pe crestele muntilor are loc un fenomen ciudat, primavara nu ploua decat rareori, dar muntele este acoperit de nori si ceata. Norii si ceata dau apa necesara plantei incoltite pana la varsta de 1 luna, fiind atat de firava, o simpla ploaie o rupe sau o lipeste de sol si ea nu se mai poate ridica...de fapt pamantul acopera frunzulitele si fotosinteza, ioc. Un "nou nascut" moare. O simpla ploaie poate omora o generatie de plante. Mai rau, daca nu este ceata sau nor, plantuta se usuca de seceta, ea trebuie sa aiba apa in permanenta pana la varsta de 1 luna.

 

Trecuta de varsta asta, grijile dispar. Planta creste (0,5 cm / luna) iar pe la 3 luni incepe formarea paslei, chiar in perioada secetei de vara. Rolul paslei este de a o feri de razele de soare (ultraviolete), si de a capta apa, ceata, norii, in perioada de seceta cand pamantul se usuca tare. Firul de pasla este gros de 18 microni si este gol pe dinauntru, arata ca o teava de sticla. Parul ursului polar este la fel. Functioneaza ca o sera, razele intra in firul ca o teava si caldura este transmisa plantei, lasand totusi sa treaca destula lumina necesara fotosintezei. Alt rol, pasla nu da voie sa se evapore apa captata, ea mai creaza si un climat de sera plantei.

 

Vine toamna si planta se pregateste de hibernare. Frunzele dispar si pasla apare pe rizom. Dupa odihna, ea apare iar primavara pe creste (in mai) si abia in al doilea an infloreste (iulie-august). Atat s-a obisnuit cu acest regim de viata, incat daca nu ii acordam odihna, somnul de iarna, ea infloreste, isi consuma energia si moare. Toamna faca alte seminte care stau sub zapada si primavara se astern pe sol, la lumina. Si ciclul continua.

 

Cum am reusit eu:

-Semintele puse presarate pe pamant si cutia asezata la umbra, dar nu intuneric. Au incoltit dupa 6 zile, pentru ca am stat pe capul lor sa le fac atmosfera umeda in aer...

-Am scos rasadnita la soare plin

-Am mesterit un "facator de ceata" ca plantele sa aiba conditiile necesare pana la 1 luna. Pe cele udate altfel, le-am pierdut.

-Solul: 50 % pamant brun la culoare, 20 % calcar (creta scolara, praf de gips, BCA pisat, scoici, coji de oua uscate la cuptor, marmura pisata, piatra de calcar naturala). Fireste nu toate amestecate ci numai cateva ce gaseam atunci, in combinatii diferite. Restul de30% cremene sparta cat un bob de mazare si nisip grosier. Am amestecat pamantul pana la omogenizare.

-La 45 de zile am facut transplantarea, cu grija sa iau tot balotul de pamant, de aceea puneam putine seminte intr-o rasadnita ca sa am loc de bagat lingurita si sa iau tot "ansamblul" pamant-planta, fara sa deranjez radacinile. In ghiveci, am facut o gaura in pamant in care puneam asa cu totul planta, fara sa presez pamantul. Multe le-am pierdut, caci am presat pamantul si s-a sufocat planta, apoi n-am mai presat pamantul decat prin udare.


 

Bulbuci de munte "trandafir de munte"

Posted on April 11, 2013 at 12:10 PM Comments comments (0)

Pasind spre inaltimi, intalnim o alta planta rara. Galbenul ei atrage atentia inca de departe iar forma sferica a florii ne aduce aminte de trandafir. Un trandafir pe crestele muntilor? Da...

 

Trollius europaeus, (familia Ranunculaceae), asa este denumirea latineasca, atinge o inaltime de 20-60 cm cu frunze palmat sectate si creste numai in etajul subalpin si alpin. Face o singura floare cu pana la 15 petale care se acopera una pe alta, formand o floare globuloasa. Remarcabil este numarul de foliculi liberi din centrul florii. Parfumul ei deosebit ( o floare atat de mica si emana atata parfum!) dar si aspectul ei deosebit, au adus-o in pragul extinctiei, fiind trecuta pe lista rosie a plantelor pe cale de disparitie. Motivul? Arealul restrans, pasunatul, culesul nechibzuit...caci infloreste in mai-iunie.

 

Planta este compusa dintr-un rizom care are rol de stocare de elemente nutritive si la suprafata aparand mugurii prin care se inmulteste. Deasupra rizomului se afla o rozeta de frunze amintind prin forma lor de Geranium, de forma unei maini, pe partea superioara fiind verde inchis, pe partea inferioara verde deschis.

 

O sfera este floarea...oare cum se polenizeaza? Sus, are numai un mic "orificiu" care lasa sa intre numai anumite insecte mici si musculite. Insectele zburatoare din genul Chiastochaeta isi depun ouale in ovarul florii, iar unele larve devin hrana semintelor in crestere De fapt, se mananca unii pe altii...larvele se hranesc din seminte si semintele din larve...rezulta un compromis acceptat de ambele specii... Prin multe trebuie sa mai treaca aceasta mica minune de floare pentru a supravietui in timp...Odata aparute semintele, ele se imprastie cu ajutorul vantului, fiind necesara "expunerea" la frig si intuneric, ambele conditii simultan, ceea ce iarna ofera din belsug acolo sus pe crestele muntilor.

 

Ajungand pana la altitudini de 3000 de metri, planta are nevoie de un pamant care sa fie bogat si permanent umed.

Fiind otravitor, era folosit impotriva scorbutului. Otravitor e un fel de a spune, caci este utilizat in medicina...in probleme de dragoste...

 

A fost aleasa "planta anului" in 1995.


Cypripedium calceolus (papucul doamnei)

Posted on April 11, 2013 at 12:10 PM Comments comments (0)

I.Simionescu o descria foarte frumos: " Cand o vezi pentru prima oara, te opresti in fata ei ca in fata unui tablou vestit...nu iti dai seama...e o bijuterie de safire, rubine si diamante , un fluture rar sau un colibri ratacit pe plaiurile noastre?"

 

Pe buna dreptate, aceasta planta te vrajeste. Astazi putini mai au norocul sa o vada in natura, fiind culeasa fara mila. Creste la umbra padurilor de fag sau in luminisuri de padure din muntii calcarosi: Bucegi, Retezatul Mic, Ceahlau, Rarau.

 

Inaltime 15-50 cm

 

Descriere Planta perena cu rizom tarator acoperit cu solzi din care pornesc numeroase radacini. Tulpina este cilindrica, frunze lat eliptice sau ovate dispuse altern pe tulpina. Flori solitare, uneori cate doua, cu labelul ca un papuc galben; celelalte foliole ale perigonului sunt purpurii-brune. Fructul este o capsula cu numeroase seminte. Cele cateva zeci de mii de seminte arata ca pudra de talc si pentru germinare au nevoie de o ciuperca pentru simbioza.

Se poate considera si o planta "capcana" pentru insecte, cai ele ca sa ajunga la nectar trebuie sa intre in label; de acolo nu pot iesi decat atingand cele 2 stamine cu polen.

 

Denumiri populare : papucul doamnei, condurul doamnei, papucul vinerei, blabornic.

 

Inflorire mai-iunie

 

Raspandire In toata lumea (din America de Nord pana in China) se cunosc 35 de specii. In europa este numai 1, fiind o planta submeridionala, de climat montan temperat, altfel spus...geofit eurasiatic continental; specie mezofila, mezoterma. Iubeste umbra, dar creste numai pe teren calcaros.

 

Particularitati Desi iubeste umbra, nu suporta coroanele copacilor de deasupra atunci cand sunt dese; va inflori din ce in ce mai rar, apoi deloc si in cele din urma planta moare. Terenul sa fie umed dar nu sa balteasca.

 

 

Despre cultura in gradina noastra

 

Creste cel mai bine la margine de livada sau de gard, acolo unde are umbra obligatorie in timpul pranzului. Pamantul trebuie sa fie umed dar nu cu balti, atacurile daunatorilor fiind rare (melcii) si ei pot fi combatuti cu substantele din comert fara a afecta planta. Un pamant usor si sfaramicios este important, dar trebuie sa contina obligatoriu argila si calcar. Pentru a face pamatul poros se utilizeaza perlit si piatra ponce sfaramitata, un drenaj din pietre este imperios necesar daca pamantul are proprietatea de a balti si de a face noroi.

 

Specii

-Cypripedium calceolus

-Cypripedium parviflorum

-Cypripedium pubescens

-Cypripedium reginae

-Cypripedium formosanum

-Cypripedium macranthos

-Cypripedium macranthos alba

-Cypripedium tibeticum

-Cypripedium smithii

-Cypripedium flavum

-Cypripedium guttatum

-Cypripedium kentuckiense

-Cypripedium californicum

-Cypripedium "Gisela"

-Cypripedium "Hans Erni"

-Cypiripedium "Gisela pastell"

-Cypripedium "Aki"

-Cypripedium "Ulla Silkens"

-Cypripedium Rascal

-Cypripedium ventricosum

-Cypripedium ventricosum pastell

-Cypripedium "Ursel"

-Cypiripedium "Sabine"

-Cypripedium "Hank Small"

-Cypripedium "Kristi Lyn"

-Cypripedium "Phillip"

 


Rss_feed